Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Klart ljus med α7S II

Steve Collins

När Steve Collins upptäcker ett problem löser han det. ”När jag upptäcker något och inte gillar hur det fungerar försöker jag hitta en lösning snabbt. Annars blir jag irriterad!”

Det var mantrat som fick Steve att utveckla Live Aurora Network tillsammans med sin bror Tony. Det är en app som vem som helst kan använda till att se norrsken live i fantastisk kvalitet på en smartphone.

steve collins sony alpha 7SII ett klart skinande norrsken verkar komma från silhuetten på ett berg

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Steve såg norrskenet första gången när han var på bröllopsresa med sin fru då han ställde larmet en gång i timmen ända tills han fick se det. ”Efter några kvällar såg jag det till slut”, skrattar han, ”men det såg inte ut som på bilderna. Det hade ingen färg utan var mer som ett dimmigt vitt moln.”

steve collins sony alpha 7SII milt grönt norrsken reflekterat i ett lugnt hav

© Steve Collins | Sony α7S II + 24mm f/1.4 GM | 2s @ f/1.4, ISO 5000

Fast beslutna att se norrskenet i all sin prakt bokade Steve och Tony omgående en resa till Tromsø i Norge och hämtade alla prognosappar de hittade. Men ingen lyckades riktigt bra med att förutspå norrskenet. Då började Steve leta efter webbkameror.

Kamerorna gjorde att han kunde sitta och titta inne i värmen och gå ut först när han såg norrskenet i webbkameran. ”Vi hade perfekt timing! Fem nätter i rad fick vi en perfekt föreställning”, berättar han för oss.

”Det var på den resan som jag fick idén till Live Aurora Network. Jag ville skapa en app som kunde tipsa andra om att ett norrsken var på gång baserat på livebilder.”

steve collins sony alpha 7SII dansande norrsken över avlägsna berg och snötäckta vägar

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 4s @ f/1.6, ISO 1200

Så hur går det till att sätta upp ett antal kameror i olika länder och kontinenter som live-strömmar natthimlen? Steves idé var att skapa en algoritm som övervakar ljusstyrkan, färgen, tätheten och rörelserna på natthimlen så att han vet när ett norrsken uppstår.

steve collins sony alpha 7SII norrsken och stjärnor över en träbyggnad på island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 2s @ f/2.0, ISO 1250

Han började med att placera en CCTV-kamera i ett hus på Island för att övervaka himlen och efter det här lyckade experimentet utvecklades idén snabbt. Steve började använda Sony α7S-kameror som hade en fullformatssensor som tillät en mycket större bild än de CCTV-kameror som han dittills hade använt.

steve collins sony alpha 7SII feed från live aurora network som visar ett milt grönt ljus över ett berg

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 3.2s @ f/1.4, ISO 800

Han upptäckte dock att om Live Aurora Network skulle fungera behövde kamerorna placeras på platser med mörkare natthimmel. Steve hittade ett företag i USA som kunde bygga en särskild hytt åt α7S-kamerorna med fläkt, element, Windows 10-dator och en 4G-router för internetuppkoppling för bildvisning och kamerastyrning.

I takt med att projektet utvecklades har α7S II blivit Steves favoritkamera för Live Aurora Network, tillsammans med det knivskarpa objektivet FE 24 mm f/1.4 G Master. Projektet har inte varit enkelt och det har bjudit på många utmaningar, bland annat hur det ska gå att fjärrstyra alla exponeringsinställningar på kamerorna. ”Vi har installerat de senaste kamerorna i ett relä så att vi kan växla från strömmande video till att använda Sonys programvara för fjärrstyrning av kameran”, förklarar han, ”och då blir det möjligt för oss att både ändra inställningar och ta bilder.”

steve collins sony alpha 7SII intensivt grönt norrsken dansar över ett vattenfall på island

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Tidigare var alla Steves bilder tagna från liveströmmen, och därmed ganska gryniga. Nu när han kan växla till kameraläget på α7S II via fjärranslutning kan han skapa JPEG-bilder som har tillräckligt hög upplösning för att användas i reklam.

Från det här imponerande projektet finns nu ett arkiv med över 450 000 bilder av norrsken, inklusive videofilmer, och det finns fem kameror från Norge till Island. Steve hoppas att ytterligare två kameror snart kommer att anslutas, däribland en på golfbanan Lofoten Links i Lofoten och ytterligare en i Anchorage i Alaska. I nästa steg är planen att ha ett globalt nätverk med 24 kameror utspridda över hela norra halvklotet.

steve collins sony alpha 7SII pilformat norrsken över en stenig strand

© Steve Collins | Sony α7S II + 20mm f/1.4 | 1s @ f/1.4, ISO 800

Appen har varit en stor framgång och så många som 14 000 personer tittar på norrskenet varje kväll. Syftet var från början att se till att man inte missar norrskenet medan man är på resande fot men Live Aurora Network har fått ett eget liv.

”En del sitter hemma och tittar på norrskenet på telefonen eller strömmar till TV:n”, förklarar Steve. ”Det är så uppmuntrande att få höra människor tacka för att jag hjälpt dem att få se norrskenet, något som många vill hinna med att se. Jag känner mig stolt över att få vara med och bidra.”

Och det här är kanske det mest intressanta med Steves berättelse: ”Jag var inte fotograf förut, men nu är jag det!”

Produkter i fokus
ILCE-7SM2
Alpha 7S II Kamera med E-fattning och fullformatssensor

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Liknande artiklar


x