Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Kompaktkungen: RX100

Danas Macijauskas och VuThéara Kham

Oavsett om du tar bilder på land eller i havet förklarar Danas Macijauskas och VuThéara Kham varför Sony RX100 är den ultimata kompaktkameran för att få professionella resultat. 

Som alla fotografer vet måste du vara redo för allt, hela tiden. Vi har alla ett favoritkit och en standardkamera, men vad gör du när du behöver en kamera som är lite mer kompakt och lättare?

Huvudkiten är α7 II och α7 III, men två fotografer som har tagit till sig Sonys RX100-kamera är Danas Macijauskas och VuThéara Kham. De har samma kit – RX100 V – men använder det på helt olika sätt. Båda två tycker dock att kamerans storlek och kvalitet är avgörande.

vutheara kham sony rx100m5 kvällsscen med lång exponering i paris där en man går uppför en brant trappa

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham är en professionell fotograf baserad i Paris vars verk är baserat runt de vidsträckta stadsgatorna. För VuThéara är RX100 den ultimata lilla kameran för kombination med hans α7 II och α7 III.

”När jag fotograferar stadsgator,” förklarar VuThéara, ”måste jag vara både smidig och diskret, så det kan vara svårt att bära runt ett stort kit. Det är suveränt att RX100 är så effektiv – jag drar verkligen nytta av att kunna fota i upp till 24 fps, med AF-spårning, så att jag inte missar någon action eller ansiktsuttrycket jag är ute efter.”

Danas, å andra sidan, använder sin RX100 på ett helt annat sätt.

danas macijauskas sony rx100m5 två dykare under vågorna som tittar upp på ytan

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

”Jag använder min RX100 i vattnet,” förklarar Danas. ”Jag har ett undervattenshölje för den så att jag kan fota dykning eller surfing, men hemma i Litauen fotar jag oftast wakeboarding. Jag flyter bara runt i vattnet medan allt händer runt omkring mig.” Visst låter det idylliskt? ”Det är rätt så enkelt,” säger han och skrattar. ”Jag bara flyter runt i vattnet!”

Fotograferna har en sak gemensam – båda tycker att det är bildkvaliteten som gör kameran så perfekt.

danas macijauskas sony rx100m5 draksurfare lutar sig in mot en våg

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

”Jag har provat att använda andra stora kameror i vattnet,” säger Danas, ”men även när jag fotograferar i råläget blir inte bilderna detaljerade. Jämfört med de råa bilderna jag kan få med mitt kit och dess 1,0-tumssensor med så mycket detaljer och det dynamiska omfång jag kan tänkas behöva.”

vutheara kham sony rx100m5 en servitör på ett kafé på en gata i paris serverar kaffe till en dam som sitter ned

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

VuThéara å andra sidan använder sin kamera med det motsvarande 24-70mm-objektivet för RX100, som han tycker är perfekt när han är ute och fotar på natten. ”När jag fotar på natten kan jag fotografera med f/1.8-2.8-objektivet vidöppet och ta känsligheten till ISO 1600 utan att behöva oroa mig för brännvidden och kvaliteten,” förklarar han. ”Och 1,0-tumssensorn och objektivet ger naturliga färger med välkontrollerad distorsion och ett suveränt dynamiskt omfång.”

> Något av det viktigaste för både Danas och VuThéara är möjligheten att ha full kontroll över RX100, precis som de skulle ha med sina Sony Alpha-kameror. De är överens om att nyckelfunktionen är att den har fullständig manuell kontroll tillsammans med många av funktionerna på kamerans spegellösa motsvarigheter.

danas macijauskas sony rx100m4 en dykare under vatten med sitt ansikte dolt av en manet

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas väljer att lita på RX100 V när det gäller vitbalans och ställer in den på automatiskt läge i de knepiga förhållanden som fotografering vid vatten kan innebära.

”Jag ställer även in ISO på AUTO,” förklarar Danas, ”men jag ställer in en maximal känslighet på ISO 3200 som kameran sedan inte överskrider. Det gör så att jag kan fota på en tillräckligt snabb slutartid för att fånga en wakeboarder i rörelse, och eftersom jag fotar i rått format kan jag alltid justera vitbalansen i efterproduktionen.”

danas macijauskas sony rx100m5 tropiska palmer i silhuett mot en blå himmel med solen som tittar fram mellan träden

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/5.6, ISO 125

Med de olika utmaningarna med att fotografera gatu- och dokumentärbilder varierar VuThéara sina inställningar beroende på vad han fotar.

”När jag fotar gatuscener,” säger han, ”sätter jag min RX100 i AF-C-läget, med ett brett fokusområde och en minimihastighet på 1/1 000:e sekund för att se till att jag fångar varenda rörelse. Då kan jag lita på att kameran spårar motivet med dess 315 AF-punkter för fasdetektion.”

vutheara kham sony rx100m5 en gata i paris i skymningen med ett mjukt rosa ljus

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

VuThéara tycker även att objektivets kontrollring är användbar på hans RX100; ”Det känns så naturligt att kunna ändra exponeringen med objektivringen. Kamerans dynamiska omfång är perfekt för skuggdetaljer, så ibland underexponerar jag för att bevara högdager eftersom jag vet att jag har alla detaljerna i skuggområdena och kan återställa dem när jag redigerar filerna.”

Med så många professionella funktioner i en så liten kamera är det inte konstigt att de två fotograferna älskar att ha Sony RX100 som sin andra kamera.

Produkter i fokus
DSC-RX100M5A
Premium-kompaktkameran RX100 V med sensor av 1.0-typ och suveräna AF-prestanda

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV – Den snabbaste av dem alla med minnesansluten staplad CMOS-sensor av 1.0-typ

DSC-RX100M4

Liknande artiklar
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Frankrike

"Att fotografera är att linjera huvud, öga och hjärta – Henri Cartier-Bresson"

Visa profil

Danas Macijauskas
Alpha Universe Logo

Danas Macijauskas

Litauen

”Nu är allt vi har. Vi bör lämna gårdagen som en läxa, morgondagen som en möjlighet och låta nuet vara våra livs bästa ögonblick”

Visa profil


x