På jakt efter den perfekta kameran 

Tomasz Tomaszewski

Polskfödde Tomasz Tomaszewski har varit professionell fotograf i över 30 år och han tror att han har letat efter den perfekta kameran sedan den dag han började. Nu tror han att han har hittat den i Sony RX1R II.

RX1R II

“Om du tittar på historiens mest berömda fotografier märker du att 90 % togs med en 35mm lins. Det är det som jag älskar med RX1R II, tillsammans med de vackra bilderna. I dag är den min huvudsakliga kamera.” 

Tomaszewski anser att RX1R II är den perfekta kameran av många skäl: det tysta läget låter honom smälta in i miljön han fotograferar i. Han är också skamlöst besatt av bildkvalitet och tycker att RAW-filerna som kameran producerar ger honom den detaljrikedom som han alltid söker. Det finns dock tillfällen då han sträcker sig efter sin α7R II, när han behöver flexibiliteten hos en utbytbar lins.

© Tomasz Tomaszewski

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250s @ f/8, ISO 250

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R II + 24-70mm f/2.8 G Master | 1/250s @ f/8, ISO 250

Jag har aldrig varit en stor fantast av zoomlinser och har alltid föredragit kvaliteten hos primärlinser för min sorts fotografi. Men de här G master-zoomlinser – jag har aldrig sett något liknande, och i situationer där jag behöver mer flexibilitet är jag mer än nöjd med masterlinserna 24-70mm f/2.8 och 70-200mm f/2.8 G.

© Tomasz Tomaszewski

 © Tomasz Tomaszewski | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 G Master | 1/125s @ f/8, ISO 1000

Som regelbunden kontributör till National Geographic har hans arbete fört honom över hela världen och hans fotoartiklar har publicerats i The New York Times, Paris Match, Stern, Time, Fortune, Elle och Vogue för att nämna några. Han har dessutom skrivit ett antal böcker och hållit individuella utställningar i USA, Kanada, Israel, Japan, Brasilien, Madagaskar, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Italien, Indonesien och Polen.

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1 | 1/500s @ f/8, ISO 200

”Mina bilder måste berätta en berättelse, de måste kommunicera något till läsaren. Det handlar inte om mitt ego eller mitt visuella perspektiv, utan jag försöker visa saker visuellt på ett enkelt vis så att bilderna kan förstås av vem som helst, var som helst. Henri Cartier-Bresson sade en gång att ”Vi bör leta efter de avgörande ögonblicket”. Det har skapat en vilja hos mig att ta ärliga bilder så att betraktaren förstår scenen utan att behöva tänka för mycket. Om jag började organisera mina bilder skulle jag känna att jag orsakade skada istället för att dokumentera den verklighet som jag ser omkring mig.

När han ser tillbaka på sina bilder på alla situationer och platser som han har fotograferat är det fortfarande ett mysterium för honom varför vissa personer är goda – varför vissa personer gör fantastiska saker utan någon uppenbar anledning.

”Jag tror inte ens att de gör det för att de kommer att belönas senare – de gör det för att de är goda människor och det är en fantastisk upplevelse för mig att få se det. Om jag kan fånga detta i mina bilder hjälper det mig att växa.”

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250s @ f/7.1, ISO 320

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
DSC-RX1RM2
RX1R II kompaktkamera av proffskvalitet med 35 mm sensor
SEL2470GM
FE 24–70 mm f2,8 GM
Tomasz Tomaszewski
Alpha Universe

Tomasz Tomaszewski

Polen

Vad som är viktigt för mig med fotografering är inte vad en bild visar och presenterar, utan snarare vilken typ av frågor den framkallar och vilken reflexion den kan leda till hos observatören.

Visa profil

TEST


x