Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Så här fotograferar jag | Fotografen som
gör staden till sin lekplats

Bertrand Bernager

Jag har haft stor tur som fått växa upp och lära mig att fotografera på gatorna i Paris. Stora städer är fantastiska platser för gatufotografer eftersom det är så mycket som händer och det finns så många olika slags byggnader och platser. Du får möjlighet att prova olika saker och verkligen lära dig hantverket snabbt.

Under de senaste åren har jag inte bara fotograferat i Paris utan i städer över hela världen, först med Sony α6000 och nu med α7R III.

bertrand bernager sony alpha 7riii kvinna i rött går framför en historisk byggnad

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

Staden är en lekplats

Städer är som labyrinter. Jag ser varje dag som en möjlighet, en ny utmaning att hitta platser och fånga scener som inte fotograferats tidigare. Mitt första råd är därmed att njuta av och gå runt i staden. Utforska din stad och se den med nya ögon.

bertrand bernager sony alpha 7riii kvinna som sitter på en blå bänk framför ett torn

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 50

När jag tror att jag har hittat ett motiv att fotografera gillar jag att stanna till och observera vad som händer en stund innan jag tar bilden. Jag letar efter något magiskt; det kan vara speciell belysning eller något som fångar känslan och atmosfären i staden vid den tidpunkten. Nyckeln är dock att kunna sluta titta innan du knäpper.

Fotografera inte det uppenbara

Det viktigaste för mig är att återskapa en stads atmosfär, energi och DNA. Det är lätt att ta fina bilder i en stad som New York. Du får kanske en bra bild men det blir något som du sett tusen gånger tidigare. Leta istället efter intressanta kompositioner eller färger och försök att få dina bilder att bli mer originella. Ge lite av dig själv i varje bild.

bertrand bernager sony alpha 7riii spegelbild av en röd taxi på en japansk gata

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

En övning är att utforska ett motiv och försöka hitta något annat än det uppenbara och sedan flytta dig runt. Prova att hålla kameran lägre eller högre eller titta i motsatt riktning. Försök hitta en annan bild att ta. Efter ett tag känns det helt naturligt att leta efter och försöka hitta andra kompositioner än de vanliga turistbilderna.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii utsikt ovanför gul byggnad

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/80s @ f/5.0, ISO 500

Timingen är allt

Precis som i alla övriga fotogenrer är ljuset otroligt viktigt. Jag tar många bilder under soluppgången och solnedgången. Jag gillar verkligen att stiga upp tidigt, runt klockan 5 eller 6, så att jag kan fånga dagens första ljus. Då är ljuset magiskt och nästan ingen är ute.

bertrand bernager sony alpha 7riii röd lykta på en solig gata

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

En metod för att introducera atmosfär och magi är att ta en bild direkt in i solen. Jag gillar att leka med ljuset och vill avbilda reflexer, sken och strålar. Alla gillar inte den effekten och försöker undvika den men för mig skapar den energi.

bertrand bernager sony alpha 7riii tre personer som korsar avenyn champs elysee

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 400

För att hitta det bästa ljuset använder jag appar som anger var solen kommer att stå vid olika tidpunkter och sedan försöker jag befinna mig på rätt plats vid rätt tidpunkt för ljuset. Jag vet fortfarande inte exakt vilken bild jag kommer att ta men jag vet att ljuset kommer att träffa byggnaden eller gatan vid en viss tidpunkt. Då är mitt jobb bara att göra det mesta av effekten det ger.

Kvalitetstiden ägnas åt redigering

Jag lägger ner nästan lika mycket tid på att redigera som på att fotografera: en hel dags fotografering ger bilder för en dags redigering.

 

bertrand bernager sony alpha 7riii svartvit bild tagen från mittdelen på en byggnad

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/40s @ f/5.6, ISO 400

När jag redigerar arbetar jag först med kontrastnivån för att få fram starka svarta och vita toner, och därefter fokuserar jag på färgen och formen. Jag gillar verkligen att ha orange toner i mina bilder så jag leker med bilderna för att framhäva det. Nyckeln är alltså att identifiera färgerna som du vill lyfta fram och arbeta med kontrasterna så att de får en bra balans.

 

Ge dig själv ett projekt

Något jag tycker om att göra är att skapa ett projekt och ta en serie bilder som fungerar tillsammans. Jag reste nyligen till Singapore för ett av mina egna arkitekturprojekt. Jag ändrade arbetssätt och använde objektivet FE 12–24 mm f/4 G på min α7R III för att ta minimalistiska bilder i svartvitt. Jag letade efter mycket minimalistiska kompositioner med många linjära element.

bertrand bernager sony alpha 7riii japanskt tempel i solljus

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Att arbeta i projekt gör det lättare att fokusera och motiverar dig att prova något nytt och bli en bättre fotograf.

Produkter i fokus
ILCE-7RM3
Alpha 7R III 35mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA

SEL55F18Z

SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS

SEL70200GM

Liknande artiklar
Bertrand Bernager
Alpha Universe

Bertrand Bernager

Frankrike

I mina fotografier försöker jag följa ljuset, förädla rörelsen och fånga ögonblicket.

Visa profil


x