Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Hur jag fotograferar | Rugby i rörelse med Terry Donnelly

Min motivation att ta sportbilder kommer från alla olika berättelser som kan omge varje evenemang. Även om detta självklart är viktigast handlar det inte bara om vad som händer på planen. Det finns så många berättelser att berätta.

Men hur gör jag för att berätta dessa berättelser genom min fotografering? Här följer några insikter.

Komma igång

Oavsett vilken sport du vill fotografera är det oerhört viktigt att du förstår sporten och hur matchen kan utvecklas för att lyckas. Du måste kunna förutse matchen och vara redo att ta en bra bild när du får tillfälle eftersom det bara finns en möjlighet att fånga ett mål eller försök.

terry donnelly sony alpha 7RIII vidvinkelfoto av en rugbyplan före matchen med lågor som skjuter upp från åskådarplatserna

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 12-24mm f/4 G | 1/500s @ f/4.5, ISO 2000

Med sporter som är så snabba som rugby har man helt enkelt inte tid att tänka på hur man ändrar kamerainställningar eller bestämmer vilka av objektiven man ska fotografera med – det måste nästan vara en naturlig instinkt och det sker verkligen bara genom en förståelse av matchen, utrustningen och erfarenhet. Om du är nybörjare är det bästa stället att börja på gräsrotsnivå. Hitta en sport som du älskar och lär känna din utrustning genom att öva om och om igen.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare som hoppar genom luften när han lägger ner bollen för att göra ett försök

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 640

Att få fantastiska bilder

Jag letar alltid efter de enskilda stunderna under en match som verkligen berättar en historia och gör bilderna intressanta. När jag till exempel fotograferar rugby letar jag efter akrobatiska försök, känslomässiga firanden, tacklingar i avgörande ögonblick – allt detta blir fantastiska bilder som fungerar både i sociala medier och dagstidningar.

En del i att få dessa fantastiska bilder är att se till att du är på rätt plats. Detta beror till stor del på arenans begränsningar men också på om jag har ett särskilt intresse för bara en klubb eller för en spelare. Om en spelare till exempel spelar sin hundrade match eller troligen kommer att uppnå en annan milstolpe under en match ser jag till att vara särskilt uppmärksam på den plats och vinkel jag fotograferar ifrån så att jag har den bästa chansen att få pangbilden av spelaren.

terry donnelly sony alpha 9 två motståndare tacklar en rugbyspelare när han gör ett försök

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 640

Att ha rätt utrustning

Jag använder oftast både α9 och α7R III. Med α9 kan jag fånga allt och jag använder den mest med objektiven FE 400 f/2.8 Master och FE 70-200 f/2.8 G Master som fångar snabba rörelser.

Jag använder α7R III för vidvinkelfotografering med objektiven FE 16-35 f/2.8 G Master eller FE 24-70mm f/2.8 G Master, beroende på vilken arena jag arbetar på och vilken typ av bild jag ska ta. Ibland använder jag också α7R III för att fota på distans och placerar den bakom ett mål eller en försökslinje för att fånga något avgörande.

Med dessa objektiv kan jag täcka allt som händer var jag än befinner mig.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare som springer med bollen med beslutsamhet i blicken

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Använda rätt inställningar

Jag fotograferar alltid med manuell exponering. Jag gör en exponeringsavläsning från gräset mitt på planen innan en match börjar och sedan låser jag exponeringen på det, vilket innebär att alla mina bilder har en jämn exponering under matchen.

När jag fotograferar en sådan snabb sport är det kontinuerliga autofokusläget verkligen användbart för att få de kristallklara bilder jag behöver. Jag använder också bakknappsfokusering med fokusering inaktiverad på slutarknappen, vilket innebär att slutarknappen bara avfyrar slutaren och en bakre knapp, vanligtvis AE-L, aktiverar kamerornas AF. Detta betyder att det inte blir någon fördröjning i slutaren när du trycker på slutarknappen.

terry donnelly sony alpha 9 rugbyspelare som springer med bollen

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Sikta slutligen på att ta 20 bilder/sekund när du fokuserar på rörelser. För mig betyder det att jag har mycket bättre möjlighet att fånga en perfekt bild i ett viktigt ögonblick. Det är viktigt att fånga en viktig känsla eller bollen vid skott – om jag missar den finns det ingen andra chans. Missar jag den har allt mitt arbete varit förgäves.

Produkter i fokus
ILCE-9
α9 med staplad CMOS-sensor i fullformat

ILCE-9

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL1224G
FE 12-24mm F4 G

SEL1224G

SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL400F28GM
FE 400 mm f2,8 GM OSS

SEL400F28GM

Liknande artiklar
Terry Donnelly
Alpha Universe

Terry Donnelly

UK

”Trots att jag fotograferar olika genrer inom fotografering hittar jag en länk mellan kompetenser mellan dem som gör mitt arbeta starkare. Jag har alltid gillat olika fotograferings genrer och tror mycket på att vi ska ta fotografier av sådant vi njuter mest av, för det är så vi växer.”

Visa profil


x