Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Så här fotograferar jag
fantastiska landskap med Michael Schaake 

Det viktigaste med landskapsfotografering är att du måste ha tålamod och njuta av tiden du är i landskapet. Stora delar av dagen kan ägnas åt att vandra och vänta på ljuset, så du måste kunna njuta av att vara ute i naturen.

michael schaake sony alpha 7RM3 snötäckt landskap med berg i fjärran upplyst av ett rosa ljus

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planering och förberedelser

När jag tar en landskapsbild vill jag ta med betraktarna på en resa och visa landskapen som jag har sett dem. Jag vill att de ska imponeras av scenen, på samma sätt som när jag tog bilden. Ett sätt att uppnå detta är att läsa på så lite som möjligt om en plats. Om du ser för många bilder av andra fotografer förstör det känslan av förundran när du först upptäcker en plats.

Granska scenen

Det kan vara ansträngande att besöka några av de mest givande platserna. De flesta av mina bilder är tagna i länder i norr, så jag vandrar en hel del till platserna. Jag underskattar aldrig hur krävande en vandring kan vara och därför är det viktigt för mig att ha en lätt kamera, som alla i Sony Alpha-serien, eftersom det innebär att jag kan utforska utan svårighet.

 

|michael schaake sony alpha 7RM4 stormiga himlar över berg och hav med solen som tittar fram i fjärran

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

När jag är klar går jag genom landskapet. Jag letar inte aktivt efter en bild att ta men något fångar oftast min blick. Jag letar efter flera saker som måste fungera i en bild, antingen på egen hand eller i kombination, som ljusets riktning och kvalitet och hur det formar landskapet, intressanta strukturer och ledande linjer. När det gäller färg är naturligtvis morgon- och kvällstimmarna särskilt intressanta, så jag försöker lägga min fotografering under dessa timmar.

michael schaake sony alpha 7RM4 två halmtäckta lador med utsikt över en naturlig havsvik

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/13, ISO 250

En av mina favoritbilder togs i en gammal by som tillhör de svenska samerna. Den används bara för ceremonier och är obebodd resten av tiden. Jag sov i min skåpbil och vaknade klockan 7 för att se hur ljuset skulle utvecklas. Det var väldigt dimmigt den dagen och stämningen var obeskrivligt vacker. När jag tänker tillbaka kan jag säga att det var en av de mest fridfulla och underbara platser jag någonsin har besökt.

Jag såg en fantastiskt böjd linje i stranden som leder till timmerstugan. Sjön vilade lugnt i dimman och solen skapade en fin balans i bildkompositionen. Jag var tvungen att ta det fotot. Jag väntade cirka 10 minuter tills solen kom ut ur dimman och då var stunden mogen att börja fotografera.

michael schaake sony alpha 7RM4 ett litet vattenfall utmed klippsidan vid havet

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Ställa in kameran

Jag använder en mängd olika Sony-kameror, helt beroende på vad jag fotograferar och vart jag reser. Från sensorernas breda dynamiska intervall, den långa batteritiden, den höga upplösningen – det finns otaliga skäl till att jag gillar att fotografera med dem.

michael schaake sony alpha 7RM4 en stormig himmel ovanför en vass klippa vid havet

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Min huvudkamera är Sony α7R IV som jag älskar på grund av dess upplösning på 61 megapixlar. Dessutom har jag Sony α7R III, α9 och α6400. Förutom dessa kameror har jag många objektiv men när jag vandrar räknas varje gram vikt. Jag vill försäkra mig om att behålla min energi och reser därför så lätt som möjligt, så ofta har jag bara med mig α7R IV med FE 16-35mm f/4 ZA OSS-objektivet.

Om jag vandrar i några dagar kan jag lägga ner FE 24-105mm f/4 G OSS-objektivet i väskan, vilket ger mig lite flexibilitet att välja ut detaljer i ett landskap.

michael schaake sony alpha 7RM4 en rad träd står vid horisonten i ett snöigt landskap

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5,6, ISO 250

När det gäller bildens exponering brukar jag fotografera mycket i Aperture Priority-läget och ha känsligheten inställd på Auto ISO med minimal slutartid. Jag fotograferar ofta i manuellt exponeringsläge, beroende på hur kameran mäter scenen. Med detta i åtanke kartlägger jag ofta hela scenen med Matrix-mätningen eller så exponerar jag så ljust som möjligt utan att förlora högdagrarna, så att jag bevarar så mycket detaljer där som möjligt.

 

Färg och råfotografering

Jag fotograferar alltid bilder i råformat. Genom att fotografera så kan jag fånga flest detaljer, vilket ger mig mer frihet när jag redigerar bilderna.

Det betyder att startbilden är mycket platt vad gäller redigering. Ett tips jag har om du fotograferar i råformat, är att använda Natural Creative Style på kameran. Redigera stilen genom att vrida kontrasten och färgen till ett minimum. När du tittar genom sökaren ser du en platt bild som liknar en råbild. Det ser kanske inte så bra ut men det gör att du kan se många fler detaljer i högdagrar och skuggor, så att du ser vilken information du kommer att behöva arbeta med i den råa filen.

 

michael schaake sony alpha 7RM4 en rad barrträd i ett snöigt landskap vid solnedgången

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

När jag redigerar obehandlade filer är mitt mål alltid att återskapa hur scenen såg ut från minnet. Medan jag kanske framkallar en stämning genom att leka med kontrasten, försöker jag hålla färgen så naturlig och så nära mitt minne som möjligt. Så här vill jag att folk ska se mina bilder.

 

Produkter i fokus
ILCE-7RM4
α7R IV 35 mm fullformatskamera med 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

ILCE-9
α9 med staplad CMOS-sensor i fullformat

ILCE-9

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24-105mm F4 G OSS 

SEL24105G

SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS

SEL70300G

Liknande artiklar
Michael Schaake
alpha universe

Michael Schaake

Tyskland

”Att befinna sig i ögonblicket och se den dramatiska skönheten i naturen kan vara en mycket inspirerande och väldigt personlig upplevelse. Genom att dela mina bilder hoppas jag kunna ta andra med mig på denna resa.”

Visa profil


x