skidåkare som sprutar snö i backarna

Kom närmare känslan

Carmen Huter

”Jag växte inte upp i en kreativ miljö”, börjar resefotografen, Carmen Huter, ”men jag var omgiven av skönhet och natur varje dag eftersom jag bodde i de österrikiska Alperna. Det var faktiskt när jag reste till Nya Zeeland när jag var 18 för att plugga och se världen som något klickade – i mitt fall bokstavligen. Upplevelsen att lämna mitt lilla lilla bo för första gången, flyga så länge, helt på egen hand och komma som barn till det nya landet där jag inte kände någon... Det fick mig att känna mig fri och jag ville fånga den känslan och vad jag såg och förmedla det till andra.”

stjärnhimmel över bergen

© Carmen Huter | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

”Jag bestämde mig för att det var ganska coolt att resa och mycket mer tillgängligt än jag trodde som barn”, fortsätter hon ”och självklart finns det mycket att se i världen och mycket att lära sig! Det slutade med att jag reste över hela världen, bodde och jobbade i flera olika länder.” Carmen som nu är rese- och yrkesfotograf, ”fotograferar framför allt landskap för att de inspirerar mig”, förklarar hon ”och det kommer till hands i arbetet med turistindustrin, där jag skapar för ett antal olika kunder, bland annat flygbolag, hotell, konsumentvaror och tidskrifter.”

Även om hon också fotograferar ”vanliga” landskap och interiörer, kännetecknas mycket av Carmens arbete av att ha med människor i hennes scener, ibland hon själv och ibland modeller. Det är något hon säger är inriktat helt och hållet på kommunikation och hjälper betraktaren att placera sig i den miljön.

snowboardåkare susar förbi kameran

© Carmen Huter | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/2500s @ f/7.1, ISO 320

”Det är definitivt något nytt i landskap”, säger hon ”och det är också tilltalande eftersom vi har sett så många traditionella landskap fotograferade på ett traditionellt och polerat sätt. Att lägga till en mänsklig faktor innebär att vi skapar något nytt och i vissa avseenden tror jag att det också hjälper oss att inse att vi är en del av planeten och inte separerade från den när vi reser.”

Carmen reser oftast med sin Sony Alpha 7R IV och ”mina favoritobjektiv har varit FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM, FE 16-35mm f/2.8 GM och även FE 35mm f/1.4 GM och FE 85mm f/1.4 GM” förklarar hon ”men så fort jag såg det nya FE 14mm f/1.8 GM visste jag att det skulle passa perfekt och förmodligen ersätta 16-35mm-objektivet för mig. Trots att det är ett högkvalitativt G Master-objektiv med en stor maximal bländare på f/1,8 är det så mycket lättare och mindre än jag hade förväntat mig. Och det är viktigt när jag vandrar till platser eller bär min utrustning som handbagage. Och ändå är det väldigt stabilt och väderbeständigt, vilket också är viktigt för de platser jag besöker.”

stjärnhimmel ovanför ett hus

© Carmen Huter | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 15s @ f/1.8, ISO 2000

”Det andra jag kom att tänka på med det här objektivet”, fortsätter hon ”är hur användbart det kommer att vara i min kommersiella fotografering för hotellinredning och liknande. Att ha en så vid vinkel som är så skarp från hörn till hörn, tack vare de två XA-elementen (extreme aspherical) kommer att vara oerhört användbart för den sortens bilder och vinjetteringen syns praktiskt taget inte.”

rosablått ljus på snö

© Carmen Huter | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/2500s @ f/7.1, ISO 500

Oavsett om hon arbetar i de rikt detaljerade interiörerna eller ute i vildmarken är ett vidvinkelobjektiv avgörande för Carmens arbete, säger hon, för när hon använder det kan betraktaren nästan ta på motivet. Tillsammans med det grunda skärpedjupet som skapas av den breda maximala bländaren ”kommer jag att ha stor nytta av det när jag fotograferar vida landskap där det också finns fina förgrundsintressen, som ängar med vilda blommor. Det skarpa fokuset på förgrunden är alltid ett utmärkt sätt att rota betraktaren och förmedla din upplevelse.” Hastigheten hos FE 14mm f/1.8 GM är också optimal för astrofotografering, säger Carmen ”och sedan jag packade upp det har jag bett om klart väder!”

carmen huter håller sitt sony 14mm g master-objektiv

”Men med sitt snabba och tysta AF är det här verkligen ett specialistobjektiv som kan användas för så många motiv”, avslutar hon ”oavsett om det är resor och landskap, fastigheter, kommersiella motiv, svagt ljus och till och med bröllop. Rent allmänt kan ett sådant specialistobjektiv som det här hjälpa fotografer som vill testa nya saker, nya vinklar och nya perspektiv. Det är ett objektiv som driver din kreativitet och det driver mig definitivt att komma ut och skapa så ofta som möjligt.”

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Carmen Huter

Carmen Huter | Austria

”Skapa mer än du förbrukar”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant