Djup i skuggorna

José M. Mercado

Huvudsaken för José M. Mercado är alltid människan, oavsett om han arbetar med privata projekt eller ett uppdrag för en tidning. ”Jag kan inte tänka mig mina fotografier utan människor eftersom det är människor som får mig att vilja arbeta med det här”, berättar han.

Ljussättningen i Josés porträttbilder är själva nyckeln till hans verk, och det är inte något som han kommer på i stunden. För att berätta något om motivet krävs noggrann planering från start. Faktum är att när José är redo att trycka på slutaren är det mesta av jobbet redan gjort. 

jose m mercado sony alpha 9 kvinna med yllehatt mot svart bakgrund

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200 s @ f/5.6, ISO 100

”Det ligger en omfattande kreativ process bakom alla mina bilder, ibland flera månaders arbete. Varje uppgift skiljer sig åt, men mitt arbetssätt är alltid detsamma.”

Under researchperioden samlar han information om temat som han arbetar med så att han vet vad han vill lyfta fram. Sedan gör han skisser under den kreativa fasen för att komma fram till vilken belysning han ska ha och hur den slutliga bilden ska arrangeras. Och när bilden ska förverkligas? Han rycker på axlarna och säger: ”Då är jobbet nästan klart och jag behöver bara överföra bilderna från min hjärna eller mina skisser till kameran.”

jose m mercado sony alpha 99 en kvinna draperad i rött tyg hänger i en trapets

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/500 s @ f/5.0, ISO 400

Det är Sony Alpha-kamerorna som gör detta möjligt för José. Han har en mängd olika kameror och objektiv, noggrant utvalda för specifika uppgifter. När han fotograferar idrottare i studion använder han Sony α9, som med snabbt autofokus och en hastighet på 20 bilder/sekund ser till att han kan fånga det rätta ögonblicket. När absolut högsta bildkvalitet krävs väljer han Sony α7R III och dess 42,4 megapixlars sensor. Och på sina egna resor och för sina privata gatubildsprojekt använder José en α7S och drar nytta av den känsliga sensorn och tysta slutaren.

Vilket objektiv han väljer beror i hög grad på vilket jobb han ska göra, men i hans samling finns FE 70-200 mm f/4 G OSS, FE 85 mm f/1.4 GM, Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS och E 35 mm f/1.8 OSS. Det han använder flitigast är dock FE 24–105 mm f/4 G OSS.

jose m mercado sony alpha 99 balettdansös står vid ett fönster och beundrar sig själv i en spegel som lutar mot väggen

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/60 s @ f/3.5, ISO 1250

Titta igenom Josés stora portfölj med porträttbilder så ser du hur hans stil och vision genomsyrar varje tagning ända ner till minsta detalj. Det handlar om en noga avvägd lek mellan högdager och skugga, som lyfter fram de detaljer som José vill använda för att berätta om motivet.

jose m mercado sony alpha 9 base jumper hoppar från taket på telefonica-byggnaden

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1 250 s @ f/9.0, ISO 100

”Jag tror att det är lika viktigt att veta hur man bemästrar artificiellt eller naturligt ljus i en scen som kompositionen. Det är ljuset som gör fotografiet möjligt och kompositionen handlar om att organisera alla delar som skapar bilden. När vi behärskar dessa två koncept som fotografer blir vi också mycket bättre på att uttrycka det vi vill.”

jose m mercado sony alpha 7S kvinnlig violinist mot en svart bakgrund

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24–105 mm f/4 G OSS | 1/125 s @ f/7.1, ISO 100

För att verkligen förstå ljussättning studerar José omgivningen och tittar på hur olika perspektiv och ljuskällor kastar ljus på saker eller ansikten och skapar skuggor, vilket är ett viktigt inslag i många av hans bilder. ”Jag gillar verkligen ljuset men sanningen är att jag föredrar skuggorna”, säger han.

I sina försök att lära sig mer om ljus övade José för några år sedan på att betrakta förbipasserande i tunnelbanan, på bussen eller i barer som stack ut tack vare den speciella belysningen.

”När man iakttar sin omgivning noggrant och observerar skuggorna vet man inte vilken ljusskälla som belyser den, vilken slags ljus det handlar om och varifrån det kommer”, förklarar han. ”Det var en stor hjälp för mig att börja observera saker mer noggrant och det gjorde mig bättre på ljussättning av mina fotografier.”

jose m mercado sony alpha 99 profilporträtt av spelare i den amerikanska fotbollsligan

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24–70 mm f/2.8 ZA SSM | 1/200 s @ f/11, ISO 100

Sonys kameror ger José friheten att vara kreativ och det är hans passion för att uttrycka sig genom fotografering som gör honom motiverad och inspirerad att fortsätta. För honom är det inte ett yrke utan något han måste göra.

”Jag började inte fotografera med målet att ha det som mitt yrke en vacker dag. Faktum är att jag fortfarande inte ser det som ett jobb utan som något som jag måste göra för att en del av mig annars skulle gå under. Jag behöver uttrycka mina känslor och just nu kan jag göra det genom fotografering.” 

jose m mercado sony alpha 9 en man hoppar över en smal kanal i skymningsljus

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16–35 mm f/4 ZA OSS | 1/1 000 s @ f/4.0, ISO 100

José fortsätter: ”Jag är inte intresserad av att bygga monument över mig själv. Jag tar bilder för att jag älskar det och funderar aldrig på framtiden. Jag njuter av varje tagning och det får mig att vilja fortsätta ta bilder.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-7S
α7S-kamera med E-fattning och fullformatssensor

ILCE-7S

ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor

ILCE-9

SLT-A99V
α99-kamera med A-fattning och fullformatssensor på 35 mm

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24-70 mm f2,8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
FE 24–105 mm f4 G OSS Objektiv

SEL24105G


x