Cykelfotografering

Russ Ellis

Cykelentusiasten Russ Ellis anser att han har världens bästa jobb - han reser världen runt och får betalt för att ta bilder på hans favoritsport. Men Russ karriärval är inte följden av en storslagen plan som han började slipa på när han var barn.

Kameran han fick när han fyllde 10 startade en passion för fotografi, och även om han var en entusiastisk idrottare i skolan, använde Nottinghambon endast cykeln som transportmedel. Spola framåt till 2013 när några vänner föreslog en cykelsemester på Mallorca och han verkligen fastnade för två hjul.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3,5, ISO 320

Ungefär samtidigt som Russ började bli seriös med sin fotografering och efter att ha sysslat med vildmarks- och gatufotografering, började han fota lokala cykeltävlingar och år 2015 kontaktades han av Cycling Weekly för att fota Paris-Roubaix-tävlingen för tidsskriften.

“Det var en vändpunkt när jag fick betalt för att ta bilder på loppet. Jag insåg att det här var något jag ville försörja mig på.”

Jobberbjudandena som fotograf ökade därefter och senare det året kontaktades han av Sky som bad honom att fotografera kampanjen ”Sky Loves Cycling”. Det var så som Russ var tvungen att välja mellan hans kontorsjobbs säkerhet eller chansen att förena sina två passioner i ett yrke. Lyckligtvis valda han det senare.

År 2017, två dagar innan han skylle fotografera Tour de France, fick Russ ett tillfälle att prova nya α9. Precis som alla professionella fotografer vet han hur viktigt det är att kunna lita på sin kamera till 100 %, så han använde kameran tillsammans med sitt vanliga kit.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24-70mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3,5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/3,2, ISO 100

”Jag trodde inte jag skulle använda α9 så mycket som jag gjorde, men efter en snabbtitt genom menysystemet märkte jag att den verkligen var intuitiv, så jag använde den tillsammans med min befintliga utrustning från dag ett och kände mig helt bekväm med att använda den. Eye-AF var en riktig uppenbarelse och gav mig möjligheter som jag normalt inte hade. Mot slutet av turnén var det uteslutande α9 jag använde.”

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4, ISO 320

Förutom möjligtvis de som fotar konfliktsituationer, är sportfotografer de som är mest kända för att vara mindre snälla mot sin utrustning och för att jobba dag efter dag, så deras kameror behöver vara ganska robusta.

”Jag spenderade en hel del tid med att fota från en motorcykel och vädret var inte alltid lika bra. Jag var lite orolig över hur α9 skulle klara av regnet och att kastas runt – speciellt eftersom jag visste att min DSLR-utrustning kunde klara det – men det gick bra, den svek mig aldrig.”

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/2000s @ f/1.8, ISO 250

Vid sidan av sin primära uppgift att fotografera cyklisterna längs vägen fick Russ även komma bakom kulisserna – något han var angelägen om att dokumentera, kanske en återkoppling till hans tidigare liv som gatufotograf.

”Att fota bakom kulisserna med en så liten kamera var fantastisk och den tysta slutaren gjorde att jag kunde fånga stunder som skulle ha varit omöjliga med min DSLR. Jag kunde bokstavligen vända bort skärmen och fota utan att någon förstod det. Jag fångade en hel del bra saker på det sättet.”

I stället för de klassiska bilderna tagna med långa objektiv som många idrottsfotografer producerar, föredrar Russ att vara nära och personlig eller att ta bilder som ger sceneriet ett visst perspektiv. Han föredrar korta objektiv i många av sina arbeten, särskilt Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA.

”Jag älskar 55 mm f/1,8 – jag skulle säga att det är objektivet jag litar mest på, speciellt i början av loppet när jag fångar de där första ögonblicken. Jag gillar ett grunt skärpedjup så jag tar ofta bilder med bländaren vidöppen och objektivet ger mig fantastiska resultat. Jag har också använd 35 mm f/1,4 som är fantastisk och nyligen har jag provat med 16-35 mm f/2,8 G Master som ger mig mycket mer flexibilitet.”

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/4000s @ f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/1.8, ISO 200

”Jag äger faktiskt en 70-200 mm f/2,8 G Master och det är ett härligt objektiv, men jag föredrar att vara i den tjocka delen av det, så de korta linserna passar min stil bättre. Jag är killen som hänger runt ryttarna efter att de har gått över målstrecket och fotar dem när de kramar och ger sina lagkamrater high five efter loppet.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL2470GM
FE 24–70 mm f2,8 GM
SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

UK

Fortsätt leta efter något annorlunda och berätta en historia.

Visa profil

TEST


x