Ett annat landskap

Páll Stefánsson

"Landskapsfotografering handlar om ljus och du hittar det mest dramatiska och konstigaste ljuset när vädret har makten", säger den isländske fotografen Páll Stefánsson. Under årens lopp har Páll dragit fördel av Islands ständigt föränderliga väder, kanske mer än de tusentals fotografer som reser till hans hemland varje år.

"Det är intressant, när vädret är dåligt kan du ta dig till de mest fotograferade platserna på Island och inte se en annan fotograf, men när middagsljuset är som högst så ser du hundratals fotografer, och alla vill ta samma bild i samma ljus. Jag vill säga till dem "snälla, kom tillbaka imorgon - väderprognosen är dålig", men de skulle tro att jag var galen."

pall stefansson sony RX1RII isländskt vulkanlandskap
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Vädret och ljuset kan förändras mycket snabbt på Island, men snarare än att se detta som ett hinder, är det något som Páll uppskattar. Det skiftande vädret och ljuset ger honom ständigt skiftande vyer av landskapet framför honom, som han kan låta sig inspireras av: "Jag planerar aldrig vilken bild jag ska ta eftersom landskapsbilder bara kommer till mig. Landskapsfotografering måste vara fritt, eftersom ljuset är den viktigaste faktorn. Jag rör mig ständigt, går, vandrar, kör och jag är alltid vaken - jag måste stanna om jag ser ett intressant motiv."

pall stefansson sony alpha 7RII betande hästar i isländskt landskap
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Páll finner också att längden på dagarna på Island har stor inverkan på hans bilder: ”När du fotograferar på sommaren kan dagarna vara riktigt långa eftersom det alltid finns något att se och ljuset är intressant. Men i december är det bara 3 timmars dagsljus. Det är en riktig utmaning att behöva resa 500 km och bara ha en mycket begränsad tid för att ta mina bilder." 

pall stefansson sony alpha 99II isländskt vulkanlandskap sett från luften

© Páll Stefánsson | Sony α99 II + 135mm f/1.8| 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Trots att han använder en Sony α7R III för landskapsfotografering, härrör mycket av det som Páll använder sig av från 30 års fotograferande med film, främst med mellanformatskameror.

"Jag ser nästan aldrig tillbaka på kameran, jag fotograferar fortfarande nästan som om jag använde film - jag använder aldrig alternativexponering för att skapa HDR-bilder. Jag tar inte heller mycket bilder - den första bilden i min senaste bok var den första och enda jag tog. Jag visste att jag hade fått bilden jag sökte efter, så varför skulle jag komponera den annorlunda?"

Alla bilderna i Pálls senaste bok med isländska landskap togs över en tvåårsperiod, ett tillvägagångssätt han använder för att hålla sitt arbete aktuellt: "Jag tycker inte om att titta tillbaka eftersom jag tycker att det är viktigt för fotografer att skapa och se nya, olika saker. Jag tycker om att blicka framåt och tycker fortfarande att jag blir bättre som fotograf."

pall stefansson sony RX1RII isländsk hamn reflektion av båtar
© Páll Stefánsson | Sony RX1R II| 1/160s @ f/6.3, ISO 200

"Jag har aldrig använt ett zoomobjektiv i hela mitt liv. Jag fotograferar 95 % av mina bilder med bara tre brännvidder: 35 mm, 50 mm och 85 mm. Jag tror att när du minimerar din utrustning till bara några få objektiv tränar du ditt öga och lär dig vilket av objektiven du ska använda och hur du ska närma dig motivet."

Han förklarar att alla tre objektiven som han använder sig använder kamerans fullformatssensor till fullo, och hur de gör det möjligt för honom att använda minimalt med utrustning och ändå kunna ta en mängd olika bilder: "Objektiven har en kvalitet och bokeh som jag var van vid från mina mellanformatskameror och -objektiv - och de är så bra eftersom att du kan använda dem för både landskap och porträtt. Jag kan fotografera porträtt med f/1.4 och få underbar bakgrund och skarpa ögon, eller så kan jag fotografera landskap med f/8 och få allt i fokus, från förgrunden till bakgrunden. Det är samma objektiv, men bilderna blir helt olika - det är som att ha två objektiv i ett."

pall stefansson sony alpha 7RII isländska berg täckta av snö

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 85mm f/1.4 GM| 1/1250s @ f/5.6, ISO 100

Ett annat verktyg i Pálls kameraväska är Sony RX1R II-kompaktkameran, som han tycker ger hans bilder en ny dynamik. "Jag älskar torgbilderna från när jag fotograferade med mellanformatskameror, så när jag såg att kameran hade ett kvadratiskt bildläge sa jag "wow". Jag älskar att komponera bilder i det kvadratiska formatet - det är en utmaning, men när du får det att stämma är det fantastiskt."

pall stefansson sony alpha 7RII isländskt landskap floddelta

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f2.8 Macro G| 1/1250s @ f/8.0, ISO 200

Tips för unika landskap

Prova att begränsa dig till endast en eller två fasta objektiv. Det tränar ditt bildseende och hjälper dig att bli en bättre fotograf.

Utnyttja dåliga väderförhållanden. Vi ser sällan bilder av sådana tillfällen så dina bilder kommer att vara unika, och strax efter en storm kan ljuset och himmelen ge fantastiska bilder. Prova att experimentera med kvadratiska bilder - du kan skapa en liten kvadratisk ram för din kameraskärm och försöka beskära bildrutorna när du har tagit dem.

 Produkter i den här artikeln 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
ILCA-99M2
α99 II med bakbelyst fullformatsbildsensor
DSC-RX1RM2
RX1R II kompaktkamera av proffskvalitet med 35 mm sensor
TEST
SEL90M28G
FE 90 mm f2,8 Macro G OSS
SEL85F14GM
FE 85 mm f1,4 GM
SAL135F18Z
Sonnar T* 135 mm f1,8ZA
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Páll Stefansson

Island

”Mina fotografier, lite som vinden, beror på vilken riktning det blåser. Mest av allt gillar jag utmaningar, även de små.”


x