Detalj från Alpha Universe-berättelsen
En förändring till det bättre

Manuel Lopez

 

”Jag hoppas bara att det hjälper”, börjar Manuel Lopez. Han pratar inte bara om det senaste projektet, som fokuserar på demonstrationen kring klimatkrisen i hemlandet Schweiz, utan själva rörelsen.

Marscherna och mötena kulminerade med 100 000 personer på Berns gator. ”Det är mycket i ett land på åtta miljoner”, reflekterar Manuel. ”Jag är säker på att bra bilder bidrar till att mobilisera människor och sprida bra vibbar. Så många har aldrig varit med tidigare och för Schweiz är det en sensation.”

manuel lopez sony alpha 9 ung kvinna protesterar med megafon

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Manuel har varit med i demonstrationerna sedan början av 2019. ”I Schweiz började all klimataktivism med att unga gick ut på gatorna”, förklarar han. ”Jag följde bara med dem och tog bilder. De började använda bilderna överallt i sina digitala kampanjer så jag blev kvar hos dem och lade ner mer av min tid och energi. Nu lägger jag mycket av min tid på aktivism. Utöver de övergripande målen är det tillfredställande emotionellt och känns meningsfullt.”

Förändring är viktigt men Manuel behövde inte byta kamera när han började arbeta med protesterna och α9 fungerar lika väl för rapportering och nyhetsfotografering som allt annat.

”Det är en fantastisk kamera”, säger han entusiastiskt, ”jag har haft den i två år och den var ett stort steg framåt, speciellt vad gäller att kunna anpassa funktionerna. Jag kan anpassa kameran efter mina behov istället för tvärtom, och det gör det mycket lättare att arbeta i känsliga och stressiga situationer.”

manuel lopez sony alpha 9 ungdom som demonstrerar under fridays for future

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Så hur anpassar han funktionerna? ”Jag börjar med att stänga av nästan alla knappar så att jag eller någon annan inte kommer åt dem oavsiktligt”, berättar han. ”När jag arbetar i den här typen av miljö är det viktigt eftersom kameran kan få stryk. Jag har även ISO på hjulet på baksidan tillsammans med de nya anpassade funktionerna så att jag kan göra mina justeringar snabbare. Sedan har jag anpassat en knapp för att låsa enskilda bilder så att jag snabbt kan ladda ned dem till datorn och få ut dem snabbare.”

Och α9 är även byggd för att hålla jämna steg fysiskt, säger Manuel. ”Efter två år med min tortyr brukar kameror se väldigt tilltygade ut, men α9 har hållit sig mycket bra”, skrattar han.

manuel lopez sony alpha 9 demonstrant sprutar eld under klimatmarsch

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Bland annat den tysta slutaren och det lilla formatet innebär att kameran även passar för rapportering. ”Med Sonys tysta slutare kan jag fotografera nästan helt utan störningsmoment”, säger han, ”vilket är extra bra när personer inte vill ha kameror i närheten. Storleken innebär även att du känner dig mer som en del av gruppen och börjar fotografera på ett annat sätt än om du har en större kamera. Det är helt enkelt lättare för mig att arbeta diskret och obemärkt, vilket innebär att jag kan ta bättre bilder.”

 

Storleken och designen på α9 hjälper även Manuel att få mer intressanta vinklar på protesterna. ”Utöver gatubilder”, förklarar han, ”försöker jag alltid komma upp så högt som möjligt, på broar och stenar, byggnader eller till och med trafikskyltar, så att jag får mer av ett fågelperspektiv på folksamlingen. Med den utfällbara skärmen kan jag hålla den på armlängds avstånd samt fotografera med en hand. Det gör verkligen skillnad.”

 

manuel lopez sony alpha 9 överblick över en klimatmarsch

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Syftet med hans bilder är alltid att de ska vara ”färgstarka, fridfulla och glada”. Manuel förklarar det så här: ”Det är ett medvetet val som handlar om att gynna positivitet. Det är en del av hela rörelsen att vara färgglada och vänliga samt öppna och inkluderande. Men jag gillar även att fotografera så: ljust och klart utan mycket Photoshop. Jag vill bara se till att det bästa i motivet kommer fram. Sensorns dynamiska omfång är viktigt här, speciellt i sådana här scener där personer befinner sig nära stora byggnader, med en ljus himmel bakom.”

manuel lopez sony alpha 9 stor folksamling som demonstrerar för klimatet framför det federala palatset

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Bilderna sträcker sig från riktigt små evenemang som när tre personer håller upp en skylt framför den brasilianska ambassaden för att påminna om den brinnande regnskogen till den stora landsomfattande strejken i Bern. Manuel menar att projektet gav honom ett nytt perspektiv på världen och fotografering.

”För första gången”, förklarar han, ”ingår jag i en grupp som intar gatorna och är en del av något större och viktigare än mig själv och kan dokumentera det som händer.”

Produkter i fokus
ILCE-9
Alpha 9 med staplad CMOS-sensor i fullformat

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70–200 mm f2,8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Liknande artiklar
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Schweiz

Mer är mindre.

Visa profil


x