skådespelare som tittar in i en kamera

Så här fotograferar jag | Ta bilder på en filminspelning

Christophe Brachet

Det kan låta konstigt men jag lärde mig ursprungligen att fotografera i vatten. Jag kom till Paris från Martinique där jag var dyk- och surfinstruktör och fick chansen att fotografera filmproduktioner när jag träffade Dominique Besnehard. Han är en känd fransk skådespelare och agent som sadlat om till filmproducent och gav mig en chans vid en film som han producerade. Min karriär tog fart när jag började tillämpa de tekniker som jag lärt mig i en ny fotograferingsstil.

skådespelare som får håret stylat av en dam

© Christophe Brachet | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 320

Arbetar under inspelningen

Som självlärd fotograf känns filminspelning naturligt för mig. Att lära mig att ta bilder i vatten gav mig en förvånansvärt bra grund för att fotografera under inspelningen; för att ta en bra bild under ytan måste du vara mycket diskret så att du inte skrämmer bort fiskarna. Lustigt nog är det alltid viktigt för mig att komma ihåg det under inspelningen eftersom jag arbetar i ett så begränsat utrymme.

två skådespelare vid ett bord under en scen

© Christophe Brachet | Sony α9 II + 85mm f/1.8 | 1/125s @ f/1.8, ISO 1250

Det är mycket viktigt att inte distrahera någon eller göra ljud som kan fångas upp av en mikrofon, vilket är anledningen till att de tysta slutarna på Alpha-kamerorna också är så viktiga för mitt arbete. Inte nog med att jag får de bilder som jag behöver utan avbrott men de gör det även möjligt för mig att fånga de mest naturliga stunderna som produktionsmedlemmarna kommer att älska.

Välja rätt objektiv

För att skapa mina bilder använder jag en mängd olika objektiv som vart och ett tillför något unikt.

När jag fotograferar en hel scen eller är i ett extra trångt utrymme använder jag Sony FE 24mm f/1.4 G Master-objektivet. Sedan har vi FE 35mm f/1.8-objektivet, som har fördelen att det är litet och lätt.

två skådespelare i en rökig omgivning

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/640s @ f/1.8, ISO 250

För fotografering av porträttyp använder jag Sony FE 55mm f/1.8 ZA- och FE 135mm f/1.8 G Master-objektivet. De är mycket skarpa men min favorit är FE 135mm f/1.8 G Master-objektivet, eftersom jag tycker att det ger mycket skarpa bilder med snabbt och tyst autofokus.

Vinner förtroende genom tekniken

Utöver att vara respektfull och medveten om de som finns omkring mig brukar jag vinna skådespelarnas och personalens förtroende genom att låta dem se bilderna medan jag tar dem. Jag använder en wifi-anslutning till att överföra några av mina bästa bilder från min kamera till min telefon med hjälp av appen Sony Imaging Edge Mobile. Det gör det även mycket enkelt att visa upp dem och skapar förtroende under inspelningen. Det är även lättare senare när jag kan behöva be dem att posera för några av produktionsbilderna.

skådespelare med en cigarr som tittar in i kameran

© Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/1.8, ISO 400

Utöver Alpha 9- och Alpha 7R-serierna fotograferar jag även med Alpha 7S och Alpha 7S II, eftersom deras kapacitet i svag belysning passar för min typ av dokumentärbilder. Jag ser även fram emot att fotografera med Alpha 7S III och använda dess filmfunktioner för att skapa lite innehåll bakom kulisserna för att komplettera mina bilder.

make-up-artist som målar läpparna på en skådespelare

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 2000

Konfigurera och använda kameran

Min Alpha-utrustning gör det lättare för mig att ta de bilder som jag vill ha på flera sätt. Jag måste ofta arbeta i trånga utrymmen eller fotografera i en obekväm vinkel, så storlek och vikt samt den helt vridbara skärmen på Alpha-kamerorna är en stor fördel jämfört med en DSLR-kamera.

Fokushastighet är också viktigt för mig. Eftersom jag vanligen fotograferar med mycket stor bländaröppning behöver jag veta att jag kommer att få perfekt fokus på motivets ögon. Med hjälp av Ögon-AF kan jag fotografera med grunt skärpedjup eftersom jag vet att ögat kommer att vara perfekt i fokus varje gång jag fotograferar. Det ger mig frihet att komponera bilder mer kreativt eftersom kameran hela tiden följer ögat, även i bildramens kanter.

skådespelare ligger i sängen och filmas

© Christophe Brachet | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/80s @ f/4.5, ISO 4000

Jag har alltid manuell exponering och justerar exponeringsinställningarna efter behov. Fördelen med att fotografera med en spegellös kamera är att jag kan se exakt vilken bild jag kommer att ta, både genom sökaren och på skärmen. Jag har kontroll över exponeringen, färgbalansen och skärpedjupet, allt i realtid när jag fotograferar.

skådespelare som sitter på en hink

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

För det mest använder jag JPEG och ibland RAW för filmaffischer. Jag tar normalt mina svartvita bilder direkt på kameran med hjälp av effekten Svartvitt med hög kontrast. Jag älskar att kunna skapa en vacker bild och sedan använda den direkt från kameran utan att behöva redigera.

Produkter i fokus

Christophe Brachet

Christophe Brachet | France

”Jag gillar att min α7S är så liten och diskret, så att jag kan ta bilder på naturliga ögonblick”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant